FBO #480000109521
Infolinia: +48 22 212 86 35
FBO login

nowości

promocje

szukaj w opisach i tytułach

Produkty:
    Koszyk
    Wartość zakupów: 0.00 zł
    Utwórz konto / Zaloguj

    E - Smacznego

    Strona głównaBLOGPoradyDodatki do żywnościE - Smacznego

    wielkość tekstu: A | A | A


    Dlaczego warto czytać etykietki produktów żywnościowych?

    Z dostępnych nam danych epidemiologiczno - sanitarnych dowiadujemy się, że w ciągu roku spożywamy średnio około 2 kilogramów różnych dodatków ukrytych w żywności. Zdaniem dietetyków naszą czujność powinien wzbudzić długi okres ważności produktu.

    To oczywiście znaczyć, może, ze użyto różnych i bardzo często silnych konserwantów, które zdrowiu raczej nie służą.
    Z pewnością każdy z nas zdaje sobie spraw, iż dodawane do żywności dodatki to substancje stosowane w celu poprawienia aromatu, barwy, wydłużenia okresu przydatności do spożycia oraz zabezpieczenia przed zepsuciem.
    Mogą to być naturalne przyprawy jak np.: kurkuma czy szafran lub substancje syntetyczne, powstające w laboratoriach.

    Dodatki te dopuszczone przez normy Unii Europejskiej - nieszkodliwe oznaczone są literą E, której towarzyszy odpowiednia liczba.
    W zasadzie powinniśmy mieć do nich zaufanie, mimo to nie jesteśmy pewni, czy produkt, po który sięgamy nie jest dla naszego organizmu szkodliwy zwłaszcza, gdy cierpimy coraz bardziej powszechne alergie czy schorzenia przewodu pokarmowego. I bardzo dobrze ze podchodzimy do nich z pewną dozą ostrożności i nieufności, bowiem do niektórych żywieniowcy i toksykolodzy mają zastrzeżenia.
    Warto wiec wiedzieć, które z nich mogą nam szkodzić.

    E110 (żołcień pomarańczowy) znajduje się w marmoladzie, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek - może wywołać różne reakcje alergiczne;

    E124 (czerwień koszenilowa) dodawana do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych - szkodzi osobom uczulonym na aspirynie;

    E133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych - powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego;

    E154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi i niektórych konserw wędzonych rybnych - jeżeli spożywamy te produkty zbyt często i w zbyt dużych ilościach, brąz FK odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;

    E102 (tartrazyna) syntetyczny żółty barwnik z grupy azowej. Może wywołać alergię. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylosalicylowy) i astmatycy. Działania uboczne: trudności w oddychaniu, wysypka na skórze i zaburzenia w widzeniu. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy;

    E180 (litolrubina) syntetyczny czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożywania skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

    Konserwanty - powinniśmy zwrócić większa uwagę na:

    E210 (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, w margarynie, piwie - u niektórych osób podrażnia on śluzówkę żołądka i jelit i wywołuje swędzącą wysypkę;

    E249 (azotyn potasu) i E250 (azotyn potasu) używany do peklowania mięs - mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin;

    E220 - E228 (siarczany) są w konserwach, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych - u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy;

    E214 (ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego) syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzeosowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatkach i innych wyrobach owocowo - warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. W testach przeprowadzonych na zwierzętach odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

    E250 (azotyn sodu) syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy,. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia. Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas podgrzewania peklowanych przetworów mięsnych - w temperaturze powyżej 150 stopni C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka, w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoamny. Odradza się częste spożywanie.

    Przeciwutleniacze - podobnie jak i inne konserwanty, chronią produkt przed zepsuciem. Naturalnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w produktach żywnościowych są witaminy C i E, jednakże podczas obróbki termicznej ich zawartość zmniejsza się i trzeba te straty wyrównać. Większość przeciwutleniaczy dodawanych do żywności to substancje naturalne, bezpieczne dla zdrowia. Rzadziej stosuje się związki syntetyczne (np. do koncentratów zup, frytek mrożonych, mas z orzeszków ziemnych, gumy do żucia). Wśród nich należy zwrócić uwagę na:

    E310 (galusan propylu), E512 (dichlorek cyny), E330 (kwas cytrynowy) - mogą podrażniać żołądek;

    E320 (butylohydroksyanizol) - syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby. U zwierząt doświadczalnych stwierdzono po jego podaniu powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. Podejrzewany o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

    Substancje zakwaszające - zakwaszanie jest najstarszą metodą przedłużenia trwałości produktu spożywczego. W tym procesie stosuje się substancje naturalne, ale jest tez sporo syntetycznych - jedne i drugie mogą okazać się niekiedy szkodliwe.

    E260 (kwas octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych oraz w sosach - jest źle tolerowany przez osoby o tak zwanym delikatnym żołądku;

    E508 (chlorek potasu), E509 (chlorek wapnia), E511 (chlorek magnezu) - zawarte w przyprawach w dużych ilościach działają przeczyszczająco - powinny zrezygnować z nich osoby, które mają dolegliwości nerek i wątroby;

    E525 (wodorotlenek potasu) dodawany jest do konfitur, galaretek - może wywołać bóle jelitowo - żołądkowe;

    E517 (siarczan amonu) jest obecny w wielu artykułach - w większych stężeniach, może być przyczyna biegunek;

    E400 (kwas alginowy) jest niewskazany dla kobiet w ciąży;

    E407 (karagen) może przyczyniać się do owrzodzenia jelit;

    E338 (kwas fosforowy) przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzić wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożywanie fosforu, może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.

    E620 (kwas glutaminowy) syntetyczna substancja wzmacniająca smak. Duże jego ilości zawierają produkty z kuchni chińskiej - sos sojowy. Podejrzewa się, że u osób bardzo wrażliwych około dwie godziny po spożyciu może dojść do objawów sztywności karku, pleców i ramion oraz może wystąpić przyspieszona praca serca, bóle głowy i uczucie osłabienia ("syndrom restauracji chińskiej"). Nowsze badania nie potwierdziły w prawdzie tych podejrzeń, ale i nie usunęły wszystkich wątpliwości. Przedawkowania są możliwe, ponieważ kwas ten nie jest niewyczuwalny podczas jedzenia. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie;

    E476 (polirycynoleina poliglicerolu) syntetyczny emulgator i stabilizator. Stosowany w produktach przeznaczoncyh do smarowania pieczywa o zredukowanej ilości tłuszczu, sosów sałatkowych, słodyczy na bazie kakao i czekolady. W testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie;

    E520 (siarczan glinu) syntetyczny stabilizator. Stosowany do kandyzowanych owoców i warzyw. Zwiększa obciążenie organizmu glinem. Osoby cierpiące na nerki mogą mieć kłopoty spowodowane odkładaniem się glinu w organizmie. Podejrzewa się, że jest współodpowiedzialny za występowanie choroby Alzheimera. Odradza się częste spożywanie.

    Preparaty zastępujące cukier - są to półsyntetyczne zamienniki cukru (słodziki), produkowane częściowo z cukrów prostych. Niektóre z nich mogą być szkodliwe.

    E420 (sorbitol), E421 (mannitol) spotykane sa najczęściej w żywności dla diabetyków - po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki.

    E951 (aspartam), E954 (sacharyna) obie te substancje nie są polecane osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.

    czytano: 34682 razy

    autor:

    data dodania: 2006-12-04 13:53:08


    Strona główna
    NAJLEPSZE PRODUKTY W INTERNECIE
    WYSOKA JAKOŚĆ, NISKA CENA!
    Przelewy24
    Firma z którą współpracujemy Forever Living Products jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Sprzedaży Bezpośredniej i działa zgodnie z Kodeksem Etyki PSSB. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji.

    Zbuduj firmę, którą odziedziczą Twoje dzieci, Być może od razu zaczniesz prowadzić swój własny biznes Forever. Współpraca z FLP umożliwi Ci prowadzenie własnej niezależnej działalności biznesowej, pozwalającej bezkonfliktowo łączyć życie zawodowe i rodzinne. Rozpoczynając współpracę z Forever nic nie ryzykujesz, nie inwestujesz finansowo i nie podejmujesz ryzykownych zobowiązań. Połączyliśmy życie prywatne z pracą bo jak się okazało - jest to przyszłość jeżeli chodzi o biznes. Zobacz link Kariera - https://www.aloetech.pl/kategorie/KARIERA