USA, American Samoa, Bahamas, Barbados, Bermuda, Brit.Indian Ocean Terr., British Virgin Islands, British West Indies, Caymon Islands, Dominican Republic, GUAM, Haiti, Jamaica,Marshall Isles, N.MARIANA ISLES, PEURTO RICO, Tahiti, Virgin Islands, Western Samoa Belgium (Belgia) Canada (Kanada) UNITET KINGDOM (Wielka Brytania), CHANNEL ISLES, ISLE OF MAN, ISLE OF WRIGHT, SCOTLAND (SZKOCJA), WALES (WALIA) Australia, New Caledonia Netherlands (Holandia) Luxembourg (Luksemburg) Portugal (Portugalia), Cape Verde Greece (Grecja) Ireland (Irlandia) Nothern Ireland (Północna Irlandia) Spain (Hiszpania) South Africa (RPA) New Zealand (Nowa Zelandia) Czech Republic (Czechy) Slovak Republic (Słowacja) Mexico (Meksyk) Philippines (Filipiny)
szukaj
aloes, aloe vera, profilaktyka zdrowia i urody
sobota, 21 października 2017 r.       imieniny obchodzą: Celina, Hilary
praca producent aktualnosci banery publikacje Jak dołączyć do FLP start
Kategorie
»  Napoje aloesowe (9)
»  Kolekcja Aroma Spa (3)
»  Sonya Skin Care Collection (8)
»  Suplementy diety (26)
»  Higiena na co dzień (19)
»  Pielęgnacja skóry (20)
»  Produkty pszczele (4)
»  Kontrola wagi (9)
» Bezpłatne próbki produktów (0)
» ESSENTIAL OILS (9)
» Forever pomysły na prezenty (7)
» Kosmetyki - FLAWLESS BY SONYA (31)
» Materiały reklamowe (2)
» Próbki i akcesoria dodatkowe (9)
» Zestawy aloesowe (4)
» Zestawy Clean9 i F.I.T (8)
» Zestawy Touch of Forever (4)
» Zestawy Vital5 Paks (6)
Logowanie
login:  
hasło:  
Porady
» Pielęgnacja skóry
»  PROMOCJE, KONKURSY, KONFERENCJE
»  Chwile zadumy, pokazy slajdów
» .
» Aloes na co dzień
» Aloes w prasie
» Aloesowy przewodnik po zdrowiu i urodzie
» Dodatki do żywności
» Dzieci a Aloes
» FAQ
» FLP - Prezentacja firmy
» FOREVER miesięcznik
» Forever pomysły na prezenty
» Jak zarabiać
» Kontrola wagi
» Lista słownikowa
» Maseczki, zabiegi
» Moja historia
» Osiągnięcia
» Pliki do pobrania
» Portret sukcesu
» Portret z aloesem w tle
» Produkt
» Przedsiębiorca Forever
» Skuteczne ilości
» Tematy aktualne na . . .
» Tematy miesiąca
» Uroda
» Witaminy
» Wywiady
» Zdrowie
» Zwierząta a aloes
Inne

Strona Główna FLP

Strona Międzynarodowej Rady do Spraw Aloesu


TOP-LISTY:

ALOES TOPLISTA


Sklepy online


Wellness


Serwisy medyczne



ZDROWIE i URODA


REKLAMA:

Katalog Stron Kobiecych

Katalog Stron Internetowych
Polecam
» blog Michała
» e-aloes.pl
» aloes-vera.org
» genealogia
» wyprzedaż RTV
» automatyzacja pracy
» You Tube
» Facebook
» Schronisko
» Bramy i kominki
ZAMÓWIENIA
ON-LINE
REGULAMIN
            KONTAKT

wielkość tekstu: A |  A |  A



Lista słownikowa
Mleko UHT i homonizacja


Różne są sposoby na zarabianie pieniędzy
. Jednym z nich jest sprawianie, by ludziom żyło się wygodniej - mocno zakonserwowane mleko w kartonikach, ładnie wyglądająca śmietana i serek, kawa 3w1... Pytanie tylko, od kiedy to wygoda służy zdrowiu?

Skrót UHT (ultra high temperature) oznacza z ang. najwyższą temperaturę, do jakiej podgrzewa się mleko w celu zabicia w nim drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto metoda ta świetnie konserwuje mleko, sprawiając, że może ono pół roku leżeć sobie na półce.

W mleku UHT najczęściej już nie ma witamin czułych na temperaturę, na przykład tych z grupy B. Białka zaś przestają być strawne, a wapń przyswajalny. Nie dziwię się więc, że mamy coraz więcej przeciwników picia mleka w ogóle, skoro na półkach sklepowych roi się od produktów „mleko podobnych”.

W trakcie zabiegów na mleku (homogenizacja, UHT) zmienia się struktura cząsteczek mleka. Homogenizacja, której poddawane są obecnie prawie wszystkie mleczne produkty, jest zabiegiem typowo handlowym służącym polepszeniu wyglądu produktu, aby śmietana czy serek nie rozwarstwiały się, nie podchodziły wodą, a na wierzchu nie zbierał się żółty kożuch. W czasie tego zabiegu zostają rozerwane struktury cząsteczkowe, a te drobniutkie cząstki przenikają niestrawione do krwioobiegu. Nie mogą być jednak obrobione przez nasze soki trawienne, bo za krótko znajdują się w jelitach. Z tego powodu nie zostają zneutralizowane pewne enzymy zawarte w mleku, które to w mleku niepoddawanym homogenizacji są zupełnie niegroźne, bowiem zostają unieszkodliwione w trakcie trawienia. Jednym z takich enzymów nabierających złowieszczego znaczenia jest oxydaza ksantowa, która z mleka homogenizowanego bardzo szybko przedostaje się do krwioobiegu i uszkadza naczynia krwionośne. Wówczas organizm, żeby "załatać" uszkodzenia wdraża mechanizmy ratujące uszkodzone naczynka. Taką "łatą" jest cholesterol. Tak więc, podwyższony cholesterol, który jest coraz częściej diagnozowany, nawet u młodych ludzi, nie jest sam w sobie czymś złym, z czym mamy walczyć, co mamy obniżać używając leków za wszelką cenę, tylko jest odpowiedzią organizmu na daną sytuację.

...mleko bierze się z kartonu!
W ten sposób na pytanie skąd się bierze mleko odpowiada wielu przedszkolaków. W potocznym języku funkcjonuje nawet nazwa „Mleko UHT”. Aby mleko mogło przetrwać całą drogę do naszych domów, poddawane jest pasteryzacji. Jest to zapoczątkowana przez Ludwika Pasteura technika obróbki cieplnej produktów spożywczych przy pomocy odpowiednio dobranego ich podgrzewania, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów czy enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktu i uniknięciu obniżenia jego wartości odżywczych. Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C.

Obecnie stosuje się dwa zasadnicze procesy pasteryzacji:

* Wysoka krótkotrwała (HTST - ang. High Temperature Short Time)
   polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 72- 75°C
   przez 15-25 sekund.
* Wysoka momentalna (VHT – ang. Very High Temperature) polegająca
   na podgrzaniu mleka w temperaturze 80- 90°C przez 2-25 sekund.

Znany nam z napisów na kartonie z mlekiem proces UHT (ang. Ultra High Temperature czyli bardzo wysoka temperatura) polega na ogrzewaniu mleka w temperaturze 135 - 150°C przez 2-9 sekund (czas zależy od temperatury: na przykład przy temperaturze 140°C czas sterylizacji trwa 2 - 3 sekundy). Robi się to w celu wytworzenia handlowego, sterylnego produktu, który może być przechowywany w temperaturze pokojowej. Celem tego procesu jest zniszczenie prawie wszystkich mikroorganizmów. Żaden z pozostających organizmów nie jest w stanie spowodować psucia się produktu w normalnych warunkach przechowywania. Procesy pasteryzacji i UHT odbywają się w systemie ogrzewania pośredniego (w wymiennikach ciepła płytowych lub rurowych) i bezpośredniego (iniekcja lub infuzja). Proces używany był początkowo wyłącznie w mleczarstwie, obecnie stosuje się go do pełnej gamy produktów pakowanych aseptycznie (np.: napoje na bazie soi, miksy owocowo-mleczne, sosy, dresingi).Obecnie również do produkcji mlecznych produktów fermentowanych takich jak kefiry, jogurty czy sery używa się mleka po pasteryzacji, czyli pozbawionego wszelkich bakterii chorobotwórczych.
Do niego dodaje się odpowiedni zakwas, czyli szczepionki mikroorganizmów,
a potem prowadzi fermentację.

UHT pozwala zniszczyć wszystkie bakterie, również chorobotwórcze oraz ich przetrwalniki, a jednocześnie nie zdegradować zbyt wielu cennych składników mleka. Naukowcy zapewniają, że technologia UHT lub pasteryzacja nie obniżają zawartość wapnia w mleku i jego produktach. Do mleka nie wolno dodawać konserwantów. Pasteryzacja lub UHT w przypadku mleka, bądź fermentacja w przypadku innych produktów mlecznych wystarczają, by zapewnić ich bezpieczeństwo dla zdrowia. Co więcej, mleko UHT jest poddawane znacznie bardziej drobiazgowej analizie pod kątem obecności antybiotyków (które podaje się krowom), niż produkty o krótszym terminie przydatności. Produkty poddane procesowi UHT są pakowane aseptycznie
w wysterylizowane, hermetycznie zamykane pojemniki.
Właściwości odżywcze i organoleptyczne takiego mleka są porównywalne
z mlekiem pasteryzowanym.
Podczas procesu UHT traci się ok. 10% zawartych w mleku witamin. Za to zagotowanie mleka w domu powoduje utratę 20-30% witamin.
Obecne w mleku białko, w trakcie obróbki UHT, ulega przekształceniu.
Rozluźnia się jego struktura chemiczna. W tłuszczach i substancjach mineralnych obecnych w mleku, podczas obróbki UHT, nie zachodzą żadne zmiany, które mogłyby wpływać niekorzystnie na zdrowie. Oczywiście mleka UHT, podobnie zresztą jak świeżego i przegotowanego, nie mogą pić ludzie uczuleni na obecne w mleku krowim białko oraz nie trawiący zawartego w nim cukru (laktozy).

Metodę UHT stworzono na potrzeby handlu, by sprzedawać towar, którego długa przydatność do spożycia pozwoli na dłuższy obrót. Naturalne mleko, które ze względu na swą krótkotrwałą świeżość nie jest łatwym towarem do sprzedaży, w temperaturze pokojowej bardzo szybko kwaśnieje. I wówczas powstaje smaczne zsiadłe mleko, polski odpowiednik kefirów i jogurtów, prawie nie znane już młodemu pokoleniu. Mleko zsiadłe to podstawa do wytworzenia serów.

Mleko UHT zachowuje wartości smakowe i świeżość przez okres 6 miesięcy,
a po tym czasie staje się szarawą, gorzką cieczą
.

Źródła: Młody Technik, http://www.mt.com.pl/?id=cwz&i=11
           http://www.dieta-trening.eu
           http://pl.wikipedia.org/wiki/Homogenizacja


Dodatkowe materiały: brak załączników


Nowości

Forever DailyTM, Witaminy i minerały z kompleksem AOS™

Cena: 90.72 zł

zobacz więcej »
Promocje
Informacje
» Najczęściej czytane
» Ostatnio dodane
Dla zalogowanych
Zamów bezpłatne próbki
Newsletter

Wpisz swój e-mail aby
otrzymywać od nas
informacje o nowościach.

zapisz wypisz



Cennik produktów
Informator o produktach

Certyfikat Międzynarodowej Rady do spraw aloesu IASC
Certyfikat Międzynarodowej Rady do spraw aloesu IASC
Świadectwo Koszerności Produktu
Świadectwo Koszerności Produktu
Islamska Pieczęć Aprobaty
Islamska Pieczęć Aprobaty
Nie testowane na zwierzętach
Nie testowane na zwierzętach

Witamy na stronach sklepu internetowego Aloetech.
Pragniemy przybliżyć Państwu produkty firmy Forever Living Products. Jest to największy na świecie plantator Aloe Vera, a także największy wytwórca i dystrybutor produktów odżywczych i kosmetycznych na bazie aloesu. Aloe Vera to naturalna, bezpieczna roślina, której miąższ może być używany jako bardzo zdrowy produkt odżywczy, regenerujący, oczyszczający i uodparniający organizm.

AloeTech



www.aloetech.pl
biuro@aloetech.pl
tel. +48 692 700 000


(+48) 692 700 000

KONTAKT Gadu-Gadu
4939241
13608178

SKYPE
aloetech-flpp
aloeTech-office

Mój kanał na YouTube

Kanał YouTube Michał Grabarski
Zeskanuj kod
Mleko UHT i homonizacja, Aloe Vera, aloes do picia ułatwia odchudzanie i kontrolę wagi a także poprawia  zdrowie i urodę
Danuta Grabarska & Michał Grabarski - Forever Business Owner
projekt i wykonanie: ALPANET - Polskie Systemy Internetowe

Uwaga:

Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwieksposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej składających się z nie więcej niż 5 zdań o ile wykorzystujący je - poda stronę http://www.aloetech.pl - jako punkt odniesienia.

Informacje zawarte w serwisie mają charakter edukacyjny, nie konsultacyjny. Teksty zawarte na stronie nie są podstawą do diagnozowania. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem, który zna tematykę profilaktyki zdrowia.

Zwracamy państwa uwagę na to, że wyroby FLP to środki spożywcze/suplementy diety oraz produkty pielęgnacyjne, przeznaczone dla osób zdrowych, jako element troski o zdrowie i urodę. Promowanie produktów jako pomocnych przy schorzeniach/dolegliwościach stanowi naruszenie "Zasad Działalności FLP Poland", polityki firmy oraz polskiego prawa.

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Mimo wszystko może mieć jednak miejsce niezgodność ze stanem faktycznym. Przed zakupem prosimy upewnić się czy zamówienie w pełni spełnia Twoje oczekiwania. W przypadku wątpliwości zapytaj nas na naszych infoliniach.

Widzisz błąd w opisie? Zgłoś to nam na formularzu kontaktowym.