USA, American Samoa, Bahamas, Barbados, Bermuda, Brit.Indian Ocean Terr., British Virgin Islands, British West Indies, Caymon Islands, Dominican Republic, GUAM, Haiti, Jamaica,Marshall Isles, N.MARIANA ISLES, PEURTO RICO, Tahiti, Virgin Islands, Western Samoa Belgium (Belgia) Canada (Kanada) UNITET KINGDOM (Wielka Brytania), CHANNEL ISLES, ISLE OF MAN, ISLE OF WRIGHT, SCOTLAND (SZKOCJA), WALES (WALIA) Australia, New Caledonia Netherlands (Holandia) Luxembourg (Luksemburg) Portugal (Portugalia), Cape Verde Greece (Grecja) Ireland (Irlandia) Nothern Ireland (Północna Irlandia) Spain (Hiszpania) South Africa (RPA) New Zealand (Nowa Zelandia) Czech Republic (Czechy) Slovak Republic (Słowacja) Mexico (Meksyk) Philippines (Filipiny)
szukaj
aloes, aloe vera, profilaktyka zdrowia i urody
środa, 18 października 2017 r.       imieniny obchodzą: Hanna, Klementyna
praca producent aktualnosci banery publikacje Jak dołączyć do FLP start
Kategorie
»  Napoje aloesowe (9)
»  Kolekcja Aroma Spa (3)
»  Sonya Skin Care Collection (8)
»  Suplementy diety (26)
»  Higiena na co dzień (19)
»  Pielęgnacja skóry (20)
»  Produkty pszczele (4)
»  Kontrola wagi (9)
» Bezpłatne próbki produktów (0)
» ESSENTIAL OILS (9)
» Forever pomysły na prezenty (7)
» Kosmetyki - FLAWLESS BY SONYA (31)
» Materiały reklamowe (2)
» Próbki i akcesoria dodatkowe (9)
» Zestawy aloesowe (4)
» Zestawy Clean9 i F.I.T (8)
» Zestawy Touch of Forever (4)
» Zestawy Vital5 Paks (6)
Logowanie
login:  
hasło:  
Porady
» Pielęgnacja skóry
»  PROMOCJE, KONKURSY, KONFERENCJE
»  Chwile zadumy, pokazy slajdów
» .
» Aloes na co dzień
» Aloes w prasie
» Aloesowy przewodnik po zdrowiu i urodzie
» Dodatki do żywności
» Dzieci a Aloes
» FAQ
» FLP - Prezentacja firmy
» FOREVER miesięcznik
» Forever pomysły na prezenty
» Jak zarabiać
» Kontrola wagi
» Lista słownikowa
» Maseczki, zabiegi
» Moja historia
» Osiągnięcia
» Pliki do pobrania
» Portret sukcesu
» Portret z aloesem w tle
» Produkt
» Przedsiębiorca Forever
» Skuteczne ilości
» Tematy aktualne na . . .
» Tematy miesiąca
» Uroda
» Witaminy
» Wywiady
» Zdrowie
» Zwierząta a aloes
Inne

Strona Główna FLP

Strona Międzynarodowej Rady do Spraw Aloesu


TOP-LISTY:

ALOES TOPLISTA


Sklepy online


Wellness


Serwisy medyczne



ZDROWIE i URODA


REKLAMA:

Katalog Stron Kobiecych

Katalog Stron Internetowych
Polecam
» blog Michała
» e-aloes.pl
» aloes-vera.org
» genealogia
» wyprzedaż RTV
» automatyzacja pracy
» You Tube
» Facebook
» Schronisko
» Bramy i kominki
ZAMÓWIENIA
ON-LINE
REGULAMIN
            KONTAKT

wielkość tekstu: A |  A |  A



Dodatki do żywności
E - Smacznego

Dlaczego warto czytać etykietki produktów żywnościowych?

Z dostępnych nam danych epidemiologiczno - sanitarnych dowiadujemy się, że w ciągu roku spożywamy średnio około 2 kilogramów różnych dodatków ukrytych w żywności. Zdaniem dietetyków naszą czujność powinien wzbudzić długi okres ważności produktu.

To oczywiście znaczyć, może, ze użyto różnych i bardzo często silnych konserwantów, które zdrowiu raczej nie służą.
Z pewnością każdy z nas zdaje sobie spraw, iż dodawane do żywności dodatki to substancje stosowane w celu poprawienia aromatu, barwy, wydłużenia okresu przydatności do spożycia oraz zabezpieczenia przed zepsuciem.
Mogą to być naturalne przyprawy jak np.: kurkuma czy szafran lub substancje syntetyczne, powstające w laboratoriach.

Dodatki te dopuszczone przez normy Unii Europejskiej - nieszkodliwe oznaczone są literą E, której towarzyszy odpowiednia liczba.
W zasadzie powinniśmy mieć do nich zaufanie, mimo to nie jesteśmy pewni, czy produkt, po który sięgamy nie jest dla naszego organizmu szkodliwy zwłaszcza, gdy cierpimy coraz bardziej powszechne alergie czy schorzenia przewodu pokarmowego. I bardzo dobrze ze podchodzimy do nich z pewną dozą ostrożności i nieufności, bowiem do niektórych żywieniowcy i toksykolodzy mają zastrzeżenia.
Warto wiec wiedzieć, które z nich mogą nam szkodzić.

E110 (żołcień pomarańczowy) znajduje się w marmoladzie, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek - może wywołać różne reakcje alergiczne;

E124 (czerwień koszenilowa) dodawana do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych - szkodzi osobom uczulonym na aspirynie;

E133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych - powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego;

E154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi i niektórych konserw wędzonych rybnych - jeżeli spożywamy te produkty zbyt często i w zbyt dużych ilościach, brąz FK odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;

E102 (tartrazyna) syntetyczny żółty barwnik z grupy azowej. Może wywołać alergię. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylosalicylowy) i astmatycy. Działania uboczne: trudności w oddychaniu, wysypka na skórze i zaburzenia w widzeniu. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy;

E180 (litolrubina) syntetyczny czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożywania skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

Konserwanty - powinniśmy zwrócić większa uwagę na:

E210 (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, w margarynie, piwie - u niektórych osób podrażnia on śluzówkę żołądka i jelit i wywołuje swędzącą wysypkę;

E249 (azotyn potasu) i E250 (azotyn potasu) używany do peklowania mięs - mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin;

E220 - E228 (siarczany) są w konserwach, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych - u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy;

E214 (ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego) syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzeosowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatkach i innych wyrobach owocowo - warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. W testach przeprowadzonych na zwierzętach odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

E250 (azotyn sodu) syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy,. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia. Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas podgrzewania peklowanych przetworów mięsnych - w temperaturze powyżej 150 stopni C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka, w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoamny. Odradza się częste spożywanie.

Przeciwutleniacze - podobnie jak i inne konserwanty, chronią produkt przed zepsuciem. Naturalnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w produktach żywnościowych są witaminy C i E, jednakże podczas obróbki termicznej ich zawartość zmniejsza się i trzeba te straty wyrównać. Większość przeciwutleniaczy dodawanych do żywności to substancje naturalne, bezpieczne dla zdrowia. Rzadziej stosuje się związki syntetyczne (np. do koncentratów zup, frytek mrożonych, mas z orzeszków ziemnych, gumy do żucia). Wśród nich należy zwrócić uwagę na:

E310 (galusan propylu), E512 (dichlorek cyny), E330 (kwas cytrynowy) - mogą podrażniać żołądek;

E320 (butylohydroksyanizol) - syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby. U zwierząt doświadczalnych stwierdzono po jego podaniu powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. Podejrzewany o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

Substancje zakwaszające - zakwaszanie jest najstarszą metodą przedłużenia trwałości produktu spożywczego. W tym procesie stosuje się substancje naturalne, ale jest tez sporo syntetycznych - jedne i drugie mogą okazać się niekiedy szkodliwe.

E260 (kwas octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych oraz w sosach - jest źle tolerowany przez osoby o tak zwanym delikatnym żołądku;

E508 (chlorek potasu), E509 (chlorek wapnia), E511 (chlorek magnezu) - zawarte w przyprawach w dużych ilościach działają przeczyszczająco - powinny zrezygnować z nich osoby, które mają dolegliwości nerek i wątroby;

E525 (wodorotlenek potasu) dodawany jest do konfitur, galaretek - może wywołać bóle jelitowo - żołądkowe;

E517 (siarczan amonu) jest obecny w wielu artykułach - w większych stężeniach, może być przyczyna biegunek;

E400 (kwas alginowy) jest niewskazany dla kobiet w ciąży;

E407 (karagen) może przyczyniać się do owrzodzenia jelit;

E338 (kwas fosforowy) przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzić wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożywanie fosforu, może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.

E620 (kwas glutaminowy) syntetyczna substancja wzmacniająca smak. Duże jego ilości zawierają produkty z kuchni chińskiej - sos sojowy. Podejrzewa się, że u osób bardzo wrażliwych około dwie godziny po spożyciu może dojść do objawów sztywności karku, pleców i ramion oraz może wystąpić przyspieszona praca serca, bóle głowy i uczucie osłabienia ("syndrom restauracji chińskiej"). Nowsze badania nie potwierdziły w prawdzie tych podejrzeń, ale i nie usunęły wszystkich wątpliwości. Przedawkowania są możliwe, ponieważ kwas ten nie jest niewyczuwalny podczas jedzenia. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie;

E476 (polirycynoleina poliglicerolu) syntetyczny emulgator i stabilizator. Stosowany w produktach przeznaczoncyh do smarowania pieczywa o zredukowanej ilości tłuszczu, sosów sałatkowych, słodyczy na bazie kakao i czekolady. W testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie;

E520 (siarczan glinu) syntetyczny stabilizator. Stosowany do kandyzowanych owoców i warzyw. Zwiększa obciążenie organizmu glinem. Osoby cierpiące na nerki mogą mieć kłopoty spowodowane odkładaniem się glinu w organizmie. Podejrzewa się, że jest współodpowiedzialny za występowanie choroby Alzheimera. Odradza się częste spożywanie.

Preparaty zastępujące cukier - są to półsyntetyczne zamienniki cukru (słodziki), produkowane częściowo z cukrów prostych. Niektóre z nich mogą być szkodliwe.

E420 (sorbitol), E421 (mannitol) spotykane sa najczęściej w żywności dla diabetyków - po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki.

E951 (aspartam), E954 (sacharyna) obie te substancje nie są polecane osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.

Dodatkowe materiały: brak załączników


Nowości

Forever™ Essential Oils Defense, olejki eteryczne dla ochrony

Cena: 136.90 zł

zobacz więcej »
Promocje
Informacje
» Najczęściej czytane
» Ostatnio dodane
Dla zalogowanych
Zamów bezpłatne próbki
Newsletter

Wpisz swój e-mail aby
otrzymywać od nas
informacje o nowościach.

zapisz wypisz



Cennik produktów
Informator o produktach

Certyfikat Międzynarodowej Rady do spraw aloesu IASC
Certyfikat Międzynarodowej Rady do spraw aloesu IASC
Świadectwo Koszerności Produktu
Świadectwo Koszerności Produktu
Islamska Pieczęć Aprobaty
Islamska Pieczęć Aprobaty
Nie testowane na zwierzętach
Nie testowane na zwierzętach

Witamy na stronach sklepu internetowego Aloetech.
Pragniemy przybliżyć Państwu produkty firmy Forever Living Products. Jest to największy na świecie plantator Aloe Vera, a także największy wytwórca i dystrybutor produktów odżywczych i kosmetycznych na bazie aloesu. Aloe Vera to naturalna, bezpieczna roślina, której miąższ może być używany jako bardzo zdrowy produkt odżywczy, regenerujący, oczyszczający i uodparniający organizm.

AloeTech



www.aloetech.pl
biuro@aloetech.pl
tel. +48 692 700 000


(+48) 692 700 000

KONTAKT Gadu-Gadu
4939241
13608178

SKYPE
aloetech-flpp
aloeTech-office

Mój kanał na YouTube

Kanał YouTube Michał Grabarski
Zeskanuj kod
E - Smacznego, Aloe Vera, aloes do picia ułatwia odchudzanie i kontrolę wagi a także poprawia  zdrowie i urodę
Danuta Grabarska & Michał Grabarski - Forever Business Owner
projekt i wykonanie: ALPANET - Polskie Systemy Internetowe

Uwaga:

Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwieksposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej składających się z nie więcej niż 5 zdań o ile wykorzystujący je - poda stronę http://www.aloetech.pl - jako punkt odniesienia.

Informacje zawarte w serwisie mają charakter edukacyjny, nie konsultacyjny. Teksty zawarte na stronie nie są podstawą do diagnozowania. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem, który zna tematykę profilaktyki zdrowia.

Zwracamy państwa uwagę na to, że wyroby FLP to środki spożywcze/suplementy diety oraz produkty pielęgnacyjne, przeznaczone dla osób zdrowych, jako element troski o zdrowie i urodę. Promowanie produktów jako pomocnych przy schorzeniach/dolegliwościach stanowi naruszenie "Zasad Działalności FLP Poland", polityki firmy oraz polskiego prawa.

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Mimo wszystko może mieć jednak miejsce niezgodność ze stanem faktycznym. Przed zakupem prosimy upewnić się czy zamówienie w pełni spełnia Twoje oczekiwania. W przypadku wątpliwości zapytaj nas na naszych infoliniach.

Widzisz błąd w opisie? Zgłoś to nam na formularzu kontaktowym.